Gastronomie

Geniet van een traditionele bouillabaisse in Marseille

Door Frankrijk excursies

Als je denkt aan de Franse keuken, denk je waarschijnlijk aan heerlijke croissants, kaasplankjes en wijnen. Maar er is nog een gerecht dat niet mag ontbreken op je culinaire reis door Frankrijk: de bouillabaisse. En waar kun je deze traditionele vissoep beter proeven dan in de bruisende havenstad Marseille?

De oorsprong van bouillabaisse

Bouillabaisse is een gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Provence, in het zuiden van Frankrijk. Het is een vissoep die traditioneel wordt gemaakt van verschillende soorten vis, schaaldieren, groenten en kruiden. Het verhaal gaat dat bouillabaisse oorspronkelijk werd gemaakt door vissers die de minder waardevolle vis die ze vingen gebruikten om een smakelijke maaltijd te bereiden.

De naam bouillabaisse is afgeleid van het Provençaalse woord ‘bouillir’, wat koken betekent, en ‘abaisser’, wat neerkomen betekent. Het idee is dat de vis langzaam wordt gekookt tot hij zacht en smaakvol is.

De ingrediënten van bouillabaisse

De basis van bouillabaisse bestaat uit visbouillon, tomaten, knoflook, uien, venkel, saffraan en olijfolie. Daarnaast worden er verschillende soorten vis en schaaldieren toegevoegd, zoals zeeduivel, zeebaars, garnalen en mosselen. Het geheim van een goede bouillabaisse zit hem in de versheid van de ingrediënten en de juiste verhoudingen.

De vis wordt meestal in grote stukken geserveerd, samen met een rouille, een pittige saus gemaakt van knoflook, saffraan, rode peper en olijfolie. Het gerecht wordt vaak geserveerd met stokbrood en geraspte kaas.

De beste plek om bouillabaisse te eten

Als je op zoek bent naar de beste plek om bouillabaisse te eten, dan moet je zeker een bezoek brengen aan Marseille. Deze levendige havenstad staat bekend om zijn visgerechten en heeft tal van restaurants waar je kunt genieten van een heerlijke bouillabaisse.

Een van de meest beroemde restaurants in Marseille is Le Miramar, gelegen aan de oude haven. Dit restaurant serveert al meer dan 100 jaar traditionele bouillabaisse en staat bekend om zijn authentieke smaak en hoge kwaliteit. Een andere aanrader is Chez Fonfon, een gezellig restaurant aan zee waar je kunt genieten van een prachtig uitzicht en heerlijke visgerechten.

Geniet van de sfeer in Marseille

Naast het eten van een heerlijke bouillabaisse, is Marseille ook een stad die veel te bieden heeft op het gebied van cultuur, geschiedenis en natuur. Breng een bezoek aan de oude haven, de kathedraal Notre-Dame de la Garde en het historische centrum Le Panier. Maak een wandeling langs de kust en geniet van het prachtige uitzicht op de Middellandse Zee.

Als je van kunst houdt, mag een bezoek aan het Museum van Europese en Mediterrane Beschavingen niet ontbreken. Hier vind je een uitgebreide collectie kunstwerken en artefacten die de geschiedenis van de regio weerspiegelen.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een authentieke culinaire ervaring in Frankrijk, dan is een bezoek aan Marseille en het proeven van een traditionele bouillabaisse een absolute aanrader. Geniet van de heerlijke smaken, de levendige sfeer en de prachtige omgeving van deze bruisende havenstad. Bon appétit!

Leave a Comment