Gastronomie

Geniet van een traditionele tarte Tatin in de Loire-vallei

Door Frankrijk excursies

Frankrijk staat bekend om zijn heerlijke keuken en culinaire tradities. Een van de meest geliefde Franse desserts is de tarte Tatin, een omgekeerde appeltaart die zijn oorsprong vindt in de Loire-vallei. Deze regio staat bekend om zijn prachtige kastelen, schilderachtige landschappen en natuurlijk heerlijk eten. In dit artikel nemen we je mee op een culinaire reis door de Loire-vallei en laten we je kennismaken met de traditionele tarte Tatin.

De geschiedenis van de tarte Tatin

De tarte Tatin is vernoemd naar de zussen Tatin, Stephanie en Caroline, die in de 19e eeuw een hotel runden in het stadje Lamotte-Beuvron in de Loire-vallei. Volgens de legende werd de tarte Tatin per ongeluk uitgevonden toen een van de zussen vergat om de appels in de taart te doen voordat ze het deeg erop legde. In plaats van de taart weg te gooien, besloten de zussen om hem om te draaien en te serveren zoals hij was. Het bleek een groot succes te zijn en al snel stond de tarte Tatin op het menu van het hotel.

Ingrediënten voor een traditionele tarte Tatin

Om een traditionele tarte Tatin te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 6-8 appels (bij voorkeur Golden Delicious)
 • 150 gram suiker
 • 75 gram boter
 • 1 rol bladerdeeg
 • 1 vanillestokje
 • Kaneel naar smaak

Hoe maak je een traditionele tarte Tatin?

Om een traditionele tarte Tatin te maken volg je de volgende stappen:

 1. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in kwarten.
 2. Smelt de boter in een ovenvaste koekenpan en voeg de suiker toe.
 3. Voeg het vanillestokje en de kaneel toe aan het suiker-botermengsel.
 4. Leg de appels in de pan met de bolle kant naar beneden en laat ze karameliseren.
 5. Bedek de appels met het bladerdeeg en stop de randen in.
 6. Bak de tarte Tatin in de oven op 180 graden Celsius tot het bladerdeeg goudbruin is.
 7. Haal de tarte Tatin uit de oven en laat hem afkoelen voordat je hem omkeert op een bord.

Geniet van een tarte Tatin in de Loire-vallei

Als je een traditionele tarte Tatin wilt proeven, dan is er geen betere plek om dat te doen dan in de Loire-vallei zelf. Veel restaurants en bakkerijen in de regio serveren dit heerlijke dessert, bereid volgens het originele recept van de zussen Tatin. Geniet van een stuk tarte Tatin met een glas lokale wijn en laat je betoveren door de smaken van de Loire-vallei.

Naast het proeven van de tarte Tatin kun je in de Loire-vallei ook genieten van andere culinaire hoogstandjes, zoals geitenkaas uit de regio, rillettes en natuurlijk de beroemde wijnen uit de streek. Maak een culinaire tour door de Loire-vallei en ontdek de smaken en tradities van deze prachtige regio.

Conclusie

De tarte Tatin is een heerlijk en traditioneel Frans dessert dat zijn oorsprong vindt in de Loire-vallei. Proef dit heerlijke gerecht in de regio zelf en laat je betoveren door de smaken en tradities van de Franse keuken. Geniet van een stuk tarte Tatin met een glas lokale wijn en ervaar de culinaire rijkdom van de Loire-vallei.

Leave a Comment