Natuur

Ontdek de gevarieerde flora en fauna van de Morbihan

Door Frankrijk excursies

De Morbihan, gelegen in het prachtige land Frankrijk, staat bekend om zijn diverse en rijke flora en fauna. Deze regio, gelegen in het zuiden van Bretagne, biedt een schat aan natuurlijke schoonheid en biodiversiteit die elke natuurliefhebber zal betoveren. Van uitgestrekte bossen en groene valleien tot prachtige kustlijnen en unieke wetlands, de Morbihan heeft voor elk wat wils. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de verschillende aspecten van de flora en fauna van deze betoverende regio.

Flora

De flora van de Morbihan is zeer gevarieerd en omvat een breed scala aan plantensoorten. Van kleurrijke bloemen tot majestueuze bomen, de natuurlijke omgeving van deze regio is werkelijk adembenemend. Enkele van de meest opvallende planten die je in de Morbihan kunt tegenkomen zijn:

 • Rhododendrons: Deze prachtige bloemen bloeien in het voorjaar en zorgen voor een kleurrijk spektakel in de bossen en tuinen van de Morbihan.
 • Heide: De paarse heidevelden zijn een kenmerkend gezicht in de regio en trekken vele insecten en vogels aan.
 • Eiken en beuken: De bossen van de Morbihan worden gedomineerd door majestueuze eiken en beuken, die zorgen voor een prachtig groen landschap.
 • Zee-duindoorn: Langs de kustlijn van de Morbihan vind je de zee-duindoorn, een struik die bekend staat om zijn feloranje bessen en geneeskrachtige eigenschappen.

Fauna

Naast een rijke flora, herbergt de Morbihan ook een divers scala aan dieren. Van zeldzame vogelsoorten tot wilde zoogdieren, de fauna van deze regio is werkelijk indrukwekkend. Enkele van de meest opvallende dieren die je in de Morbihan kunt tegenkomen zijn:

 • Zeehonden: Langs de kustlijn van de Morbihan kun je regelmatig zeehonden spotten, die genieten van de rustige wateren en rotsachtige stranden.
 • Rode eekhoorns: Deze schattige diertjes zijn veelvoorkomend in de bossen van de Morbihan en zorgen voor een vrolijke noot in het groene landschap.
 • Wilde zwijnen: In de uitgestrekte bossen van de regio kun je soms wilde zwijnen tegenkomen, die zich tegoed doen aan de vele eikels en beukennootjes.
 • Zeevogels: Langs de kustlijn van de Morbihan kun je diverse zeevogels spotten, zoals meeuwen, sterns en aalscholvers, die hun thuis hebben gemaakt op de rotsen en kliffen.

Natuurreservaten

Om de rijke flora en fauna van de Morbihan te beschermen, zijn er verschillende natuurreservaten opgericht die dienen als toevluchtsoord voor bedreigde planten- en diersoorten. Enkele van de meest bekende natuurreservaten in de regio zijn:

 • Marais de Séné: Dit wetlandgebied is een paradijs voor vogelliefhebbers en herbergt vele zeldzame vogelsoorten, waaronder de lepelaar en de purperreiger.
 • Forêt de Brocéliande: Dit magische bos is volgens de legendes de thuisbasis van feeën en elfen, en herbergt een schat aan planten- en diersoorten.
 • Île aux Moines: Dit kleine eiland voor de kust van de Morbihan is een beschermd natuurgebied en biedt een thuis aan vele zeevogels en zeehonden.

Of je nu een natuurliefhebber bent, een vogelspotter of gewoon op zoek bent naar rust en ontspanning in een prachtige omgeving, de Morbihan heeft voor elk wat wils. Verken de diverse flora en fauna van deze betoverende regio en laat je verrassen door de schoonheid en diversiteit die het te bieden heeft.

Leave a Comment