Steden

Besançon: Unesco-werelderfgoed, vestingstad aan de rivier de Doubs

Door Frankrijk excursies

Welkom bij onze blog over Besançon, een prachtige vestingstad gelegen aan de rivier de Doubs in Frankrijk. Besançon staat bekend om zijn rijke geschiedenis, prachtige architectuur en indrukwekkende UNESCO-werelderfgoedlocaties. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de charmes van deze stad en waarom het een must-visit bestemming is voor reizigers die op zoek zijn naar een unieke ervaring.

Geschiedenis van Besançon

Besançon heeft een lange en rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. De stad werd gesticht door de Romeinen in de 1e eeuw voor Christus en diende als een belangrijke militaire post langs de grens van het Romeinse Rijk. Door de eeuwen heen heeft Besançon verschillende heersers gekend, waaronder de Bourgondiërs, de Fransen en de Habsburgers.

Een van de meest opvallende historische bezienswaardigheden in Besançon is de Citadelle de Besançon, een imposante vesting die hoog boven de stad uittorent. De citadel werd gebouwd door de Franse militaire architect Vauban in de 17e eeuw en is nu een UNESCO-werelderfgoedlocatie die bezoekers trekt van over de hele wereld.

Bezienswaardigheden in Besançon

Naast de Citadelle de Besançon zijn er nog tal van andere bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken in Besançon. Enkele hoogtepunten zijn:

  • De kathedraal Saint-Jean, een prachtige gotische kathedraal die dateert uit de 12e eeuw.
  • De Horloge Astronomique, een indrukwekkende astronomische klok die zich bevindt in het stadhuis van Besançon.
  • De Pont Battant, een schilderachtige brug die de rivier de Doubs overspant en een prachtig uitzicht biedt op de stad.

Daarnaast staat Besançon bekend om zijn musea, waaronder het Musée des Beaux-Arts et d’Archéologie, waar bezoekers een uitgebreide collectie kunst en archeologische vondsten kunnen bewonderen.

Culinair genot in Besançon

Als het op eten aankomt, zit je in Besançon zeker goed. De stad staat bekend om zijn heerlijke Franse keuken en heeft tal van gezellige restaurants en cafés waar je kunt genieten van lokale specialiteiten. Probeer zeker de Comté-kaas, een heerlijke kaas die afkomstig is uit de regio Franche-Comté, waar Besançon deel van uitmaakt.

Daarnaast is Besançon ook een geweldige bestemming voor wijnliefhebbers, met tal van wijngaarden in de omgeving die heerlijke wijnen produceren. Breng een bezoek aan een lokale wijnmakerij en proef de beste wijnen van de regio.

Activiteiten in Besançon

Naast het verkennen van de historische bezienswaardigheden en genieten van de culinaire hoogstandjes, zijn er nog tal van andere activiteiten die je kunt ondernemen in Besançon. Enkele suggesties zijn:

  • Maak een boottocht over de rivier de Doubs en geniet van het prachtige uitzicht op de stad vanaf het water.
  • Bezoek de Jardin Botanique, een prachtige botanische tuin waar je kunt wandelen en genieten van de natuur.
  • Maak een wandeling door de schilderachtige straatjes van de oude stad en ontdek verborgen juweeltjes en boetiekjes.

Kortom, Besançon is een bestemming die voor ieder wat wils biedt. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, cultuur, gastronomie of natuur, deze stad heeft het allemaal. Plan je volgende reis naar Besançon en ontdek zelf de charmes van deze prachtige vestingstad aan de rivier de Doubs.

Leave a Comment