Steden

Dijon: Beroemd om de mosterd en historische gebouwen

Door Frankrijk excursies

Frankrijk staat bekend om zijn rijke geschiedenis, prachtige architectuur en heerlijke culinaire tradities. Een stad die al deze elementen combineert is Dijon, gelegen in het oosten van Frankrijk. Dijon is niet alleen beroemd om zijn mosterd, maar ook om zijn indrukwekkende historische gebouwen die getuigen van een rijk verleden. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat Dijon zo’n unieke en fascinerende bestemming maakt.

De geschiedenis van Dijon

Dijon heeft een lange en rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. De stad werd gesticht door de Romeinen en groeide uit tot een belangrijk handelscentrum in de Middeleeuwen. In de 14e en 15e eeuw was Dijon de hoofdstad van het hertogdom Bourgondië, geregeerd door de machtige hertogen van Bourgondië. Deze periode van welvaart heeft zijn stempel gedrukt op de stad, met prachtige gebouwen en kunstwerken die tot op de dag van vandaag bewaard zijn gebleven.

Een van de meest opvallende bezienswaardigheden in Dijon is het Paleis van de Hertogen van Bourgondië, een imposant gebouw dat diende als residentie van de hertogen. Het paleis is een prachtig voorbeeld van gotische architectuur en herbergt nu het Musée des Beaux-Arts, een van de oudste en belangrijkste kunstmusea van Frankrijk.

De mosterd van Dijon

Naast zijn historische gebouwen staat Dijon ook bekend om zijn mosterd. Dijon mosterd is een van de bekendste en meest geliefde soorten mosterd ter wereld. De mosterd wordt gemaakt van bruine mosterdzaden, azijn en kruiden en heeft een pittige en karakteristieke smaak die perfect past bij vlees, kaas en salades.

Als je in Dijon bent, mag een bezoek aan een mosterdfabriek niet ontbreken. Hier kun je zien hoe de mosterd wordt gemaakt en natuurlijk ook proeven van de verschillende varianten. Sommige fabrieken bieden zelfs workshops aan waar je zelf je eigen mosterd kunt maken, een unieke ervaring die je niet snel zult vergeten.

Bezienswaardigheden in Dijon

Naast het Paleis van de Hertogen van Bourgondië zijn er nog tal van andere bezienswaardigheden in Dijon die een bezoek waard zijn. Een van de meest opvallende is de Église Notre-Dame de Dijon, een prachtige gotische kerk met een indrukwekkende toren die een panoramisch uitzicht over de stad biedt.

Een andere must-see is de Jardin des Sciences, een botanische tuin die een oase van rust en groen biedt in het hart van de stad. Hier kun je wandelen tussen exotische planten en bloemen en genieten van de rustige sfeer.

Als je geïnteresseerd bent in kunst en cultuur, mag een bezoek aan het Musée Magnin niet ontbreken. Dit museum herbergt een indrukwekkende collectie van schilderijen, beeldhouwwerken en meubels uit de 17e en 18e eeuw, en geeft een fascinerend inzicht in het leven en de kunst van die tijd.

Culinair genieten in Dijon

Naast de beroemde mosterd heeft Dijon nog veel meer te bieden op culinair gebied. De stad staat bekend om zijn heerlijke Bourgondische keuken, met gerechten als coq au vin, boeuf bourguignon en escargots die je niet mag missen tijdens je bezoek.

Als je wilt genieten van een authentieke Bourgondische maaltijd, zijn er tal van gezellige restaurants en bistro’s in Dijon waar je kunt genieten van lokale specialiteiten en heerlijke wijnen uit de regio. Vergeet ook niet om een bezoek te brengen aan de lokale markten, waar je verse producten en regionale lekkernijen kunt proeven en kopen.

Conclusie

Dijon is een stad die rijk is aan geschiedenis, cultuur en culinaire tradities. Met zijn prachtige historische gebouwen, beroemde mosterd en heerlijke Bourgondische keuken is Dijon een bestemming die voor iedereen wat te bieden heeft. Of je nu geïnteresseerd bent in kunst en geschiedenis, lekker eten en drinken, of gewoon wilt genieten van de charme van een Franse stad, Dijon zal je zeker niet teleurstellen.

Leave a Comment