Steden

Reims: Stad van champagne en gotische kunst

Door Frankrijk excursies

Welkom in Reims, een prachtige stad gelegen in het noordoosten van Frankrijk. Deze stad staat bekend om zijn rijke geschiedenis, prachtige architectuur en natuurlijk de heerlijke champagne. Reims is een bestemming die zeker niet mag ontbreken op je reislijst als je geïnteresseerd bent in cultuur, kunst en gastronomie. In dit artikel nemen we je mee op een virtuele tour door Reims en ontdekken we waarom deze stad zo bijzonder is.

De geschiedenis van Reims

Reims heeft een lange en fascinerende geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. De stad was een belangrijke handelspost en speelde een cruciale rol in de geschiedenis van Frankrijk. Een van de meest bekende gebeurtenissen die in Reims plaatsvond, was de kroning van de Franse koningen in de prachtige kathedraal van Reims. Deze traditie begon in de 5e eeuw en duurde tot de 19e eeuw. De kathedraal van Reims is dan ook een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Naast de kathedraal heeft Reims nog veel meer te bieden op het gebied van gotische kunst. De stad staat vol met prachtige kerken, abdijen en andere historische gebouwen die getuigen van de rijke geschiedenis van Reims. Een wandeling door de straten van de stad voelt als een reis terug in de tijd, met elk gebouw dat zijn eigen verhaal vertelt.

Champagne: het vloeibare goud van Reims

Naast zijn rijke geschiedenis en prachtige architectuur staat Reims ook bekend om zijn heerlijke champagne. De regio Champagne, waar Reims deel van uitmaakt, is wereldwijd beroemd om zijn mousserende wijn. Een bezoek aan Reims is dan ook niet compleet zonder een bezoek aan een van de vele champagnehuizen in de stad.

Tijdens een rondleiding door een champagnehuis leer je alles over het productieproces van champagne en krijg je de kans om verschillende soorten champagne te proeven. Het is een unieke ervaring die je niet mag missen als je in Reims bent. En natuurlijk kun je ook een fles champagne kopen om mee naar huis te nemen als aandenken aan je bezoek aan deze prachtige stad.

Bezienswaardigheden in Reims

Naast de kathedraal en de champagnehuizen heeft Reims nog veel meer te bieden op het gebied van bezienswaardigheden. Enkele hoogtepunten die je niet mag missen tijdens je bezoek aan Reims zijn:

  • Palais du Tau: Dit voormalige paleis van de aartsbisschoppen van Reims is nu een museum dat de geschiedenis van de kroningen in Reims tentoonstelt.
  • Basilique Saint-Remi: Deze prachtige basiliek is gewijd aan de heilige Remigius, de bisschop die Clovis, de eerste koning van de Franken, doopte.
  • Musée des Beaux-Arts: Dit museum herbergt een indrukwekkende collectie kunstwerken, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken en keramiek.
  • Place Drouet d’Erlon: Dit levendige plein is het hart van het stadscentrum en staat vol met gezellige cafés, restaurants en winkels.

Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, kunst, gastronomie of gewoon wilt genieten van de sfeer van een bruisende Franse stad, Reims heeft voor ieder wat wils. Dus pak je koffers en ontdek zelf waarom Reims de stad van champagne en gotische kunst wordt genoemd.

Leave a Comment