Steden

Vannes: Middeleeuwse stad met ommuurde binnenstad

Door Frankrijk excursies

Welkom bij onze blog over Vannes, een prachtige middeleeuwse stad gelegen in het westen van Frankrijk. Deze stad staat bekend om zijn goed bewaarde ommuurde binnenstad en rijke geschiedenis. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de charmes van Vannes en waarom het een must-visit bestemming is voor liefhebbers van geschiedenis en architectuur.

Geschiedenis van Vannes

Vannes heeft een lange en rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. De stad werd gesticht in de 1e eeuw voor Christus en groeide al snel uit tot een belangrijke handelspost in de regio. In de middeleeuwen bloeide Vannes op als een welvarende stad, met een bloeiende handel en een bloeiende kunstscene.

Een van de meest opvallende kenmerken van Vannes is de goed bewaarde ommuurde binnenstad. Deze stadsmuren dateren uit de 3e eeuw en zijn nog steeds grotendeels intact. Het is een van de best bewaarde ommuurde steden in Frankrijk en een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Vannes.

Bezienswaardigheden in Vannes

Vannes heeft veel te bieden aan bezoekers die geïnteresseerd zijn in geschiedenis en architectuur. Enkele van de meest opvallende bezienswaardigheden zijn:

  • De stadsmuren: Maak een wandeling langs de goed bewaarde stadsmuren en geniet van het prachtige uitzicht over de stad.
  • De kathedraal van Vannes: Deze prachtige gotische kathedraal dateert uit de 15e eeuw en is een van de meest indrukwekkende gebouwen in de stad.
  • Château de l’Hermine: Dit kasteel uit de 13e eeuw was ooit de residentie van de hertogen van Bretagne en is nu een museum dat de geschiedenis van de regio vertelt.
  • Place des Lices: Dit levendige plein is de perfecte plek om te genieten van een drankje op een terras en de lokale sfeer op te snuiven.

Cultuur en evenementen

Vannes heeft een levendige culturele scene met tal van evenementen en festivals gedurende het hele jaar. Enkele van de meest populaire evenementen zijn:

  • Festival Interceltique de Lorient: Dit jaarlijkse festival trekt muzikanten en dansers uit de hele Keltische wereld en is een van de grootste evenementen in de regio.
  • Les Nuits des Remparts: Dit middeleeuwse festival vindt plaats in de zomer en brengt de straten van Vannes tot leven met ridders, jonkvrouwen en marktkramen.
  • Les Semaines du Golfe: Dit maritieme festival viert de rijke maritieme geschiedenis van de regio en omvat tal van zeilwedstrijden en festiviteiten.

Culinair genot

Naast zijn rijke geschiedenis en prachtige architectuur staat Vannes ook bekend om zijn heerlijke keuken. Probeer zeker enkele van de lokale specialiteiten, zoals:

  • Crêpes: Dunne pannenkoeken gevuld met zoete of hartige vullingen, een favoriet onder zowel locals als toeristen.
  • Verse zeevruchten: Geniet van verse oesters, mosselen en andere zeevruchten in een van de vele visrestaurants in de stad.
  • Kouign-amann: Een heerlijk Bretons gebak gemaakt van boter, suiker en deeg, een echte traktatie voor zoetekauwen.

Conclusie

Vannes is een betoverende stad met een rijke geschiedenis, prachtige architectuur en een levendige culturele scene. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, architectuur, culinaire hoogstandjes of gewoon wilt genieten van de charme van een middeleeuwse stad, Vannes heeft voor elk wat wils. Plan je volgende reis naar Vannes en ontdek zelf de magie van deze unieke bestemming!

Leave a Comment