Wijn

Geniet van de traditionele wijnen van de Beaujolais

Door Frankrijk excursies

Frankrijk staat wereldwijd bekend om zijn uitstekende wijnen en een van de meest geliefde wijnregio’s is de Beaujolais. Gelegen in het oosten van Frankrijk, tussen de steden Lyon en Mâcon, is de Beaujolais een prachtig gebied dat bekend staat om zijn heerlijke rode wijnen gemaakt van de Gamay-druif. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de traditionele wijnen van de Beaujolais en waarom ze zo geliefd zijn bij wijnliefhebbers over de hele wereld.

De geschiedenis van de Beaujolais

De geschiedenis van de Beaujolais gaat terug tot de Romeinse tijd, toen de wijngaarden in dit gebied voor het eerst werden aangeplant. In de loop der eeuwen heeft de regio een reputatie opgebouwd als producent van kwaliteitswijnen, met de rode wijnen van de Gamay-druif als absolute sterren. De Beaujolais heeft een lange traditie van wijnbouw en de wijnmakers in dit gebied hebben door de jaren heen een schat aan kennis en ervaring opgebouwd die hen in staat stelt om wijnen van wereldklasse te produceren.

De Gamay-druif

De Gamay-druif is de belangrijkste druivensoort die wordt gebruikt voor de productie van rode wijnen in de Beaujolais. Deze druif staat bekend om zijn levendige fruitigheid en lichte body, waardoor de wijnen die ervan worden gemaakt perfect zijn om jong te drinken. De Gamay-druif gedijt goed in het koele klimaat van de Beaujolais en levert wijnen op met een uitgesproken aroma van rood fruit, zoals aardbeien en frambozen, en een verfrissende zuurgraad die hen zeer geschikt maakt als aperitief of bij lichte gerechten.

De verschillende appellations van de Beaujolais

De Beaujolais is onderverdeeld in verschillende appellations die elk hun eigen unieke karakter en stijl van wijn produceren. De meest bekende appellations zijn Beaujolais, Beaujolais-Villages en de tien Crus van de Beaujolais, waaronder bekende namen als Fleurie, Morgon en Moulin-à-Vent. Elke appellation heeft zijn eigen regels en voorschriften met betrekking tot de productie van wijn, wat resulteert in wijnen met verschillende smaken en aroma’s die het terroir van de regio weerspiegelen.

De vinificatie van Beaujolais-wijnen

De vinificatie van Beaujolais-wijnen is uniek vanwege de methode die bekend staat als macération carbonique. Bij deze methode worden hele druiven in een afgesloten vat geplaatst en ondergaan ze een gedeeltelijke gisting voordat ze worden geperst. Dit proces zorgt voor wijnen met een levendige fruitigheid en zachte tannines die zeer toegankelijk zijn voor een breed publiek. De meeste rode wijnen van de Beaujolais worden jong gedronken en zijn perfect om te genieten bij een informele maaltijd met vrienden of familie.

Geniet van de traditionele wijnen van de Beaujolais

Of je nu een doorgewinterde wijnliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar een heerlijke fles wijn om van te genieten, de traditionele wijnen van de Beaujolais zijn een uitstekende keuze. Met hun levendige fruitigheid, verfrissende zuurgraad en zachte tannines zijn deze wijnen perfect om te drinken bij elke gelegenheid. Dus waar wacht je nog op? Haal een fles Beaujolais in huis en geniet van de heerlijke smaken en aroma’s die dit prachtige wijngebied te bieden heeft!

Leave a Comment