Wijn

Ontdek de gevarieerde wijnen van de Roussillon-regio

Door Frankrijk excursies

Frankrijk staat wereldwijd bekend om zijn uitstekende wijnen en de Roussillon-regio is daar geen uitzondering op. Gelegen in het zuiden van Frankrijk, aan de voet van de Pyreneeën en grenzend aan Spanje, is de Roussillon een gebied dat een rijke geschiedenis en een divers landschap heeft. Deze unieke omgeving zorgt voor een breed scala aan wijnen die de moeite waard zijn om te ontdekken.

De geschiedenis van de Roussillon-wijnen

De wijnbouw in de Roussillon-regio dateert al van de oudheid, toen de Grieken en later de Romeinen de eerste wijngaarden aanplantten. Door de eeuwen heen heeft de regio een reputatie opgebouwd voor het produceren van kwaliteitswijnen met een uniek karakter. De diversiteit van de bodemsoorten en het mediterrane klimaat zorgen voor ideale omstandigheden voor de wijnbouw.

De druivenrassen van de Roussillon

De Roussillon-regio staat bekend om zijn diverse druivenrassen die unieke en smaakvolle wijnen voortbrengen. Enkele van de meest voorkomende druivenrassen in de regio zijn:

 • Grenache: een veel voorkomend druivenras dat zorgt voor volle en fruitige rode wijnen.
 • Carignan: een inheems druivenras dat zorgt voor krachtige rode wijnen met een goede structuur.
 • Macabeu: een wit druivenras dat frisse en aromatische witte wijnen produceert.
 • Mourvèdre: een druivenras dat zorgt voor complexe en kruidige rode wijnen.

De verschillende wijnstijlen van de Roussillon

De Roussillon-regio staat bekend om zijn diverse wijnstijlen, variërend van droge witte wijnen tot zoete dessertwijnen. Enkele van de meest populaire wijnstijlen uit de regio zijn:

 • Rode wijnen: de rode wijnen uit de Roussillon zijn vaak krachtig en vol van smaak, met tonen van rijp fruit en kruiden.
 • Witte wijnen: de witte wijnen uit de Roussillon zijn fris en aromatisch, met tonen van citrusvruchten en bloemen.
 • Roséwijnen: de roséwijnen uit de Roussillon zijn licht en verfrissend, perfect voor warme zomerdagen.
 • Dessertwijnen: de dessertwijnen uit de Roussillon, zoals de beroemde Banyuls, zijn zoet en geconcentreerd, met tonen van gedroogd fruit en kruiden.

De beste wijnhuizen van de Roussillon

Als je de gevarieerde wijnen van de Roussillon-regio wilt ontdekken, zijn er enkele wijnhuizen die je niet mag missen. Enkele van de beste wijnhuizen in de regio zijn:

 • Domaine Gauby: een gerenommeerd wijnhuis dat biologische wijnen produceert van hoge kwaliteit.
 • Domaine de la Rectorie: een familiebedrijf dat bekend staat om zijn traditionele en karaktervolle wijnen.
 • Domaine Cazes: een wijnhuis dat zich toelegt op biodynamische wijnbouw en bekend staat om zijn elegante en verfijnde wijnen.
 • Domaine de Bila-Haut: een wijnhuis opgericht door de beroemde wijnmaker Michel Chapoutier, dat wijnen van topkwaliteit produceert.

Conclusie

De Roussillon-regio is een fascinerende bestemming voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar gevarieerde en smaakvolle wijnen. Met zijn rijke geschiedenis, diverse druivenrassen en unieke wijnstijlen heeft de regio veel te bieden voor zowel beginnende als ervaren wijnkenners. Dus waar wacht je nog op? Ontdek de gevarieerde wijnen van de Roussillon-regio en laat je verrassen door de smaken en aroma’s die dit prachtige gebied te bieden heeft.

Leave a Comment