Wijn

Proef de karakteristieke wijnen van de Beaujolais

Door Frankrijk excursies

Frankrijk staat wereldwijd bekend om zijn uitstekende wijnen en een van de meest karakteristieke wijnregio’s is de Beaujolais. Gelegen in het oosten van Frankrijk, tussen de steden Lyon en Mâcon, is de Beaujolais een gebied dat bekend staat om zijn lichte en fruitige rode wijnen gemaakt van de Gamay-druif. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de wijnen van de Beaujolais en waarom ze zo geliefd zijn bij wijnliefhebbers over de hele wereld.

De geschiedenis van de Beaujolais

De geschiedenis van de Beaujolais gaat terug tot de Romeinse tijd, toen de wijngaarden in dit gebied werden aangelegd. In de Middeleeuwen werd de wijnproductie in de Beaujolais verder ontwikkeld door de monniken van de abdijen in de regio. In de 17e eeuw begon de handel in Beaujolais-wijnen op te bloeien en tegenwoordig is de regio wereldwijd bekend om zijn kwaliteitswijnen.

De druiven en de wijnen

De belangrijkste druif die wordt gebruikt voor de productie van Beaujolais-wijnen is de Gamay-druif. Deze druif gedijt goed in het klimaat en de bodem van de Beaujolais en staat bekend om zijn lichte en fruitige karakter. De wijnen van de Beaujolais worden vaak jong gedronken en zijn perfect voor bij de maaltijd of als aperitief.

Er zijn verschillende appellations binnen de Beaujolais-regio die elk hun eigen unieke wijnen produceren. De meest bekende appellations zijn:

  • Beaujolais: de basiswijn van de regio, licht en fruitig
  • Beaujolais-Villages: iets complexere wijnen, afkomstig van geselecteerde dorpen
  • Cru Beaujolais: de hoogste kwaliteit wijnen, afkomstig van de beste wijngaarden in de regio

Proefnotities

Als je een wijnliefhebber bent, is het zeker de moeite waard om de wijnen van de Beaujolais te proeven. Hier zijn enkele proefnotities om je een idee te geven van wat je kunt verwachten:

  • Beaujolais: lichtrood van kleur, aroma’s van rood fruit zoals aardbeien en frambozen, fris en levendig in de mond
  • Beaujolais-Villages: diepere kleur, aroma’s van rijper fruit zoals kersen en pruimen, iets kruidiger en complexer
  • Cru Beaujolais: donkerrood van kleur, complexe aroma’s van zwart fruit, kruiden en aardse tonen, zijdezacht en elegant in de mond

Foodpairing

De wijnen van de Beaujolais zijn uitstekend te combineren met verschillende gerechten. Hier zijn enkele suggesties voor foodpairing:

  • Beaujolais: perfect bij charcuterie, gegrilde groenten of lichte pasta gerechten
  • Beaujolais-Villages: heerlijk bij gevogelte, lamsvlees of gegrilde vis
  • Cru Beaujolais: ideaal bij rood vlees, wildgerechten of stevige kazen

Bezoek de Beaujolais

Als je geïnteresseerd bent in het ontdekken van de wijnen van de Beaujolais, overweeg dan een bezoek aan de regio. Je kunt de pittoreske wijngaarden verkennen, lokale wijnmakers ontmoeten en natuurlijk genieten van heerlijke proeverijen. De Beaujolais is ook de thuisbasis van het jaarlijkse Beaujolais Nouveau-feest, dat plaatsvindt op de derde donderdag van november en de release van de nieuwe oogst viert.

Kortom, de Beaujolais is een fascinerende wijnregio met een rijke geschiedenis en karakteristieke wijnen die zeker de moeite waard zijn om te ontdekken. Dus waar wacht je nog op? Proef de Beaujolais en laat je verrassen door de unieke smaken en aroma’s van deze prachtige wijnen!

Leave a Comment