Wijn

Proef de karakteristieke wijnen van de Elzas

Door Frankrijk excursies

Frankrijk staat wereldwijd bekend om zijn uitstekende wijnen en de Elzas is daar zeker geen uitzondering op. Deze prachtige regio, gelegen in het noordoosten van Frankrijk, staat bekend om zijn karakteristieke wijnen die uniek zijn in hun soort. Van frisse en fruitige witte wijnen tot complexe en aromatische rode wijnen, de Elzas heeft voor ieder wat wils. In dit artikel nemen we je mee op een reis door de Elzas en laten we je kennismaken met de verschillende druivenrassen en wijnstijlen die deze regio te bieden heeft.

Druivenrassen

De Elzas staat voornamelijk bekend om zijn witte wijnen, die worden gemaakt van een aantal karakteristieke druivenrassen. De belangrijkste druivenrassen in de Elzas zijn:

  • Riesling: Deze druif staat bekend om zijn frisse zuren en complexe smaken. Riesling uit de Elzas is vaak droog en heeft aroma’s van citrusvruchten, bloemen en mineralen.
  • Gewürztraminer: Deze aromatische druif heeft een uitgesproken smaakprofiel met tonen van lychee, rozen en kruiden. Gewürztraminer uit de Elzas is vaak rijk en vol van smaak.
  • Pinot Gris: Deze druif staat bekend om zijn volle en rijke smaak, met tonen van rijp fruit, honing en noten. Pinot Gris uit de Elzas is vaak complex en aromatisch.
  • Pinot Blanc: Deze druif levert frisse en fruitige wijnen op met tonen van groene appels, peren en citrusvruchten. Pinot Blanc uit de Elzas is vaak licht en verfrissend.

Wijnstijlen

De Elzas produceert een breed scala aan wijnstijlen, variërend van droge en frisse wijnen tot zoete en rijke wijnen. Enkele van de meest voorkomende wijnstijlen uit de Elzas zijn:

  • Crémant d’Alsace: Deze sprankelende wijn wordt gemaakt volgens de traditionele methode en is vergelijkbaar met Champagne. Crémant d’Alsace is fris en fruitig, met tonen van citrusvruchten en bloemen.
  • Riesling Grand Cru: Deze premium wijnen worden gemaakt van de beste druiven en zijn vaak complex en aromatisch. Riesling Grand Cru uit de Elzas heeft een uitstekend rijpingspotentieel.
  • Vendange Tardive: Deze late oogstwijnen worden gemaakt van overrijpe druiven en zijn vaak zoet en rijk van smaak. Vendange Tardive uit de Elzas heeft tonen van gedroogd fruit, honing en kruiden.
  • Sélection de Grains Nobles: Deze edelzoete wijnen worden gemaakt van door nobele rot aangetaste druiven en zijn zeer complex en aromatisch. Sélection de Grains Nobles uit de Elzas heeft tonen van honing, abrikozen en specerijen.

Proef de Elzas

Als je wilt genieten van de karakteristieke wijnen van de Elzas, zijn er verschillende manieren om dit te doen. Je kunt een bezoek brengen aan een lokale wijnmakerij en een wijnproeverij bijwonen, waar je de verschillende wijnen van de regio kunt proeven en meer te weten kunt komen over de productie ervan. Daarnaast kun je deelnemen aan een wijn- en gastronomische tour door de Elzas, waarbij je de wijnen kunt combineren met lokale gerechten en specialiteiten.

Of je nu een liefhebber bent van droge witte wijnen of liever geniet van zoete dessertwijnen, de Elzas heeft voor ieder wat wils. Dus waar wacht je nog op? Proef de karakteristieke wijnen van de Elzas en laat je verrassen door de unieke smaken en aroma’s van deze prachtige regio.

Leave a Comment