Wijn

Proef de karakteristieke wijnen van de Jura

Door Frankrijk excursies

Frankrijk staat wereldwijd bekend om zijn uitstekende wijnen. Van de beroemde Bordeaux tot de sprankelende Champagnes, er is voor elk wat wils. Maar heb je al eens gehoord van de unieke en karakteristieke wijnen uit de Jura? Deze relatief onbekende wijnstreek in het oosten van Frankrijk heeft veel te bieden voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar iets nieuws en spannends. In dit artikel nemen we je mee op een ontdekkingsreis door de Jura en laten we je kennismaken met de bijzondere wijnen die hier worden geproduceerd.

De Jura: een verborgen schat

De Jura is een kleine wijnstreek gelegen tussen de Bourgogne en de Alpen, in het oosten van Frankrijk. Het gebied staat bekend om zijn heuvelachtige landschap, pittoreske dorpjes en rijke geschiedenis. Maar wat de Jura echt uniek maakt, zijn de bijzondere wijnstijlen die hier worden geproduceerd. Van droge witte wijnen tot complexe rode wijnen en sprankelende Crémants, de Jura heeft voor elk wat wils.

De druivenrassen van de Jura

De Jura is de thuisbasis van een aantal unieke druivenrassen die nergens anders ter wereld te vinden zijn. Een van de meest bekende druivenrassen uit de Jura is de Savagnin, een witte druif die wordt gebruikt voor de productie van de beroemde Vin Jaune. Deze wijn wordt op een speciale manier geproduceerd en heeft een unieke smaak die doet denken aan noten, gedroogd fruit en specerijen.

Een ander belangrijk druivenras uit de Jura is de Poulsard, een rode druif die wordt gebruikt voor de productie van lichte en fruitige rode wijnen. Daarnaast worden er in de Jura ook wijnen gemaakt van de Trousseau druif, die bekend staat om zijn kruidige en complexe karakter.

De wijnstijlen van de Jura

De Jura staat bekend om zijn unieke wijnstijlen die nergens anders ter wereld te vinden zijn. Een van de meest bekende wijnstijlen uit de Jura is de Vin Jaune, een droge witte wijn die op een speciale manier wordt geproduceerd en minimaal zes jaar rijpt in eikenhouten vaten. Deze wijn heeft een intense smaak en aroma’s van noten, gedroogd fruit en specerijen.

Naast de Vin Jaune produceert de Jura ook andere bijzondere wijnen, zoals de Vin de Paille, een zoete witte wijn die wordt gemaakt van druiven die op stro worden gedroogd, en de Macvin, een versterkte wijn die wordt gemaakt door druivensap te vermengen met sterke drank.

Proef de wijnen van de Jura

Ben je benieuwd geworden naar de karakteristieke wijnen van de Jura? Dan is het tijd om ze zelf te gaan proeven! De Jura heeft een aantal uitstekende wijnhuizen die je kunt bezoeken voor een wijnproeverij. Hier kun je de verschillende wijnen van de streek proeven en meer te weten komen over de productiemethoden en geschiedenis van de Jura.

Daarnaast kun je de wijnen van de Jura ook online bestellen en thuis laten bezorgen. Zo kun je in alle rust genieten van deze bijzondere wijnen en ze combineren met heerlijke gerechten uit de streek. Of je nu een liefhebber bent van droge witte wijnen, complexe rode wijnen of sprankelende Crémants, de Jura heeft voor elk wat wils.

Kortom, de Jura is een verborgen schat voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar iets nieuws en spannends. Proef de karakteristieke wijnen van de Jura en laat je verrassen door de unieke smaken en aroma’s van deze bijzondere streek. Santé!

Leave a Comment