Wijn

Verken de steile hellingen van de Savoie-wijngaarden

Door Frankrijk excursies

Frankrijk staat wereldwijd bekend om zijn prachtige wijngaarden en heerlijke wijnen. Een van de meest unieke en adembenemende wijnregio’s in Frankrijk is de Savoie, gelegen in het oosten van het land. De steile hellingen van de Savoie-wijngaarden bieden niet alleen een spectaculair uitzicht, maar ook een unieke wijnervaring die je nergens anders zult vinden.

De Savoie-wijngaarden: een overzicht

De Savoie is een relatief kleine wijnregio in Frankrijk, maar wat het mist in omvang, maakt het goed in karakter en charme. De wijngaarden van de Savoie zijn gelegen in de Alpen, op steile hellingen die soms wel tot 70 graden kunnen zijn. Deze extreme omstandigheden zorgen voor wijnen met een uniek karakter en smaakprofiel.

De Savoie staat vooral bekend om zijn witte wijnen, gemaakt van druivenrassen zoals Jacquère, Altesse en Roussanne. Deze wijnen zijn fris, levendig en hebben vaak een minerale toets die doet denken aan de bergachtige omgeving waarin ze worden verbouwd. Naast witte wijnen produceert de Savoie ook heerlijke rode wijnen, gemaakt van druivenrassen zoals Mondeuse en Gamay.

Verken de steile hellingen

Als wijnliefhebber is er geen betere manier om de Savoie-wijngaarden te verkennen dan door een bezoek te brengen aan de vele wijngaarden en wijnhuizen die de regio rijk is. Veel van deze wijngaarden zijn gelegen op steile hellingen, wat zorgt voor een unieke en avontuurlijke ervaring.

Tijdens een bezoek aan de Savoie-wijngaarden kun je genieten van rondleidingen door de wijngaarden, proeverijen van heerlijke wijnen en ontmoetingen met gepassioneerde wijnmakers. Daarnaast kun je ook deelnemen aan activiteiten zoals wandeltochten door de wijngaarden, waarbij je wordt beloond met adembenemende uitzichten over de Alpen.

Proef de unieke wijnen

De wijnen van de Savoie zijn uniek en hebben een eigen karakter dat wordt beïnvloed door de steile hellingen en het koele klimaat van de regio. Tijdens een bezoek aan de Savoie-wijngaarden kun je genieten van een breed scala aan wijnen, van frisse en fruitige witte wijnen tot krachtige en aromatische rode wijnen.

Enkele van de meest populaire wijnen uit de Savoie zijn de witte wijnen gemaakt van de Jacquère-druif, die bekend staan om hun frisheid en levendigheid. Daarnaast zijn de rode wijnen gemaakt van de Mondeuse-druif ook zeer geliefd vanwege hun krachtige smaak en aroma’s van rood fruit en specerijen.

Geniet van de lokale keuken

Naast het verkennen van de wijngaarden en het proeven van heerlijke wijnen, kun je tijdens een bezoek aan de Savoie ook genieten van de lokale keuken. De regio staat bekend om zijn heerlijke gerechten, die perfect samengaan met de wijnen uit de streek.

Probeer tijdens je bezoek aan de Savoie zeker de lokale specialiteiten zoals tartiflette, een hartige ovenschotel gemaakt van aardappelen, kaas, spek en ui. Daarnaast kun je ook genieten van raclette, een gerecht waarbij gesmolten kaas wordt geserveerd met aardappelen, vleeswaren en augurken.

Conclusie

De Savoie-wijngaarden bieden een unieke en onvergetelijke wijnervaring die je nergens anders zult vinden. Verken de steile hellingen, proef de unieke wijnen en geniet van de lokale keuken tijdens een bezoek aan deze prachtige wijnregio in Frankrijk.

Leave a Comment